Een helder verhaal in begrijpelijke taal is één zo’n knop.

Mijn grootvader Anne Vondeling maakte zich als Tweede Kamer voorzitter al sterk voor heldere taal. Na zijn dood is er zelfs een journalistieke prijs naar hem vernoemd: “de prijs voor heldere politieke journalistiek”.

Heldere taal zit er bij dus van kinds af in geramd bij mij. Daarom ben ik extra blij dat Brummen sinds kort meer heldere taal gebruikt in de gemeenteraad.

Onze griffier Diede Balduk heeft namelijk nieuwe formats voor moties en amendementen beschikbaar gesteld. Geïnspireerd door de nieuwe formats van de Gemeente Breda, maar beter goed gejat dan slecht bedacht!

Een heel mooi initiatief wat mij betreft. En ja, het is maar een klein radertje in het hele politieke proces. Maar het helpt. Een beetje.

 

Wil je meer weten hoe dit in de praktijk werkt? Meld je dan aan als “Gast van de Raad”. Dan wordt je voor een raadsvergadering ontvangen door enkele raadsleden. Zij geven een toelichting op het werk van een raadslid, het functioneren van de lokale democratie en de onderwerpen van de vergadering van die avond. En wellicht komt er wel zo’n motie of amendement in heldere taal voorbij.