Het college heeft goedkeuring gegeven aan hoogbouw langs de historische Zutphensestraat. De locatie tegenover landgoed De Beukenhorst in Brummen is daarvoor prima geschikt. Aldus het college van Burgemeester en Wethouders in het Brummens Weekblad.

In een ander artikel legde het college uit hoe ze ‘met de samenleving, in een open gesprek’ wil bepalen wat ze in de hele gemeente met de omgevingsvisie wil bereiken. En dat burgerinitiatief een mooi voorbeeld is voor het behoud van leefbare dorpskernen. Eerst echter moeten de ambtenaren op cursus en moeten digitale kaarten gemaakt worden. Uiterlijk 2026 moet de hele omgevingswet geïmplementeerd zijn. Met andere woorden: participatie in de leefomgeving ‘nu even niet’.

Waarom krijgt een ondernemer nu al groen licht om 14 appartementen te bouwen? En dan ook nog eens op deze plek waar  hoogbouw een groot contrast oplevert met de historische omgeving. Het lijkt op een economisch gemotiveerde zaak.

Waarom nu niet met bewoners en ondernemers, in de geest van de omgevingsvisie, samen een mooi plan maken. Een plan dat past in deze mooie groene en historische omgeving. Een plan dat past bij de bouw langs deze oude karakteristieke Zutphensestraat.

Volgens ons ligt hier een mooie kans op verfraaiing van de leefomgeving. En een kans om bewoners te laten spreken en er naar te luisteren. Of wordt straks weer een mooie plek in het dorp verknoeid?

Dit is een welgemeende oproep aan het college om mooie woorden over bewonersparticipatie nu direct waar te maken. Jaag het actief aan, help bewoners en ondernemers. Zorg voor goede esthetische beoordeling van wat op deze locatie gebouwd wordt. Geef de ambtenaren deze klus als praktijk opdracht en ga op deze locatie nu met de omgevingswet aan de slag. Wacht niet langer, kom in actie!

Pouwel Inberg en Otto Koedijk